Hoe kom ik de kerstdagen door?

Tips bij kerststress!
imgres-2

In heel veel bladen en op televisie kom je momenteel de term ‘kerststress’ tegen. Iedereen heeft het druk deze dagen voor kerst, er moet nog even gauw van alles geregeld worden; een kerstconcert bezoeken, een kerstborrel van de zaak, nog even gauw op school een leuke kerstviering in elkaar draaien, je wilt eigenlijk ook nog wel een gezellige kerstmarkt bezoeken en als je pech hebt, nog menig verjaardag in de maand december. Dat alles in het kader van leuk en gezellig. En dan praten we nog niet eens over de inhoud van kerst. Kerststress dus.

Een zoektocht op het internet met als zoekterm “kerststress’ leverde aardig wat hits op. Volgens het ANW- het algemeen Nederlands woordenboek betekend kerststress; vorm van stress die optreedt in verband met of tijdens de feestdagen, stress rond de kerstdagen/feestdagen.’ 

Zoek je tips en tricks om de feestdagen relaxed door te komen? Ook dan levert het internet of een willekeurig tijdschrift je wel een lijstje met tips voor een stressvrije kerst.

Zelf betrap ik mij er op, dat ik momenteel wel erg geleefd wordt door de agenda. Daarnaast zie ik ontzettend op tegen het boodschappen doen rondom de kerst. Lange rijen vol gestreste mensen in de supermarkten die allemaal producten zoeken en kopen, die ze het hele jaar niet gebruikt hebben. Dat allemaal onder het mom van….het mag wel een beetje bijzonder en exclusief….. Zelf denk ik dat de kerststress met name ontstaat door alle verplichtingen die we onszelf in de eerste plaats en onze omgeving in de tweede plaats opleggen. Want het moet natuurlijk op die dagen wel echt leuk en gezellig zijn. Maar daarbij denken we wel heel erg voor een ander en luisteren we niet naar ons eigen onderbuik gevoel. Want wat wil ik nou eigenlijk zelf doen met de kerst en hoe wil ik het vieren? Ik heb door de jaren heen wel geleerd om me niet teveel te laten leiden door wat er van mij verwacht word.

images-3Ook dat culinaire hoogstandje moet je bij mij niet verwachten. Wel vind ik het leuk om echt wat lekkers te koken met de kerst en dat stem ik dan ook af met diegenen met wie ik het kerstfeest vier. Een lekker stoofpotje of samen gourmetten kan ook heel gezellig zijn.
Mijn tips voor een stressvrije kerst zijn dan ook;

  • Hou het lekker persoonlijk.
  • Wees je bewust van het feit dat je met mensen bent van wie je houdt en geniet daarom samen extra van de tijd die je samen gegeven wordt.
  • Vier kerst met andere mensen en je familie omdat je het fijn vind om bij elkaar te zijn, niet om dat het een verplichting is.
  • Ga lekker voor of na de maaltijd met elkaar een eind wandelen, wandelen zorgt voor een speciale sfeer met elkaar, het is lekker ontspannen en wandelen geeft een mooie gelegenheid om eens van hart tot hart met elkaar te praten.

Ik wens jullie gezegende stressvrije kerstdagen toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *