Kleding wassen: Snel en vakkundig de was doen.

images-7Heb jij ook altijd bergen wasgoed? Zie je door al het wasgoed de badkamer niet meer? Herken je het, dat je wasmanden altijd maar heel even leeg zijn? Ik gun het jou dat je snel en vakkundige alle was achterstand weg kunt werken en dat de bergen zich vervolgens niet opnieuw ophopen.

Doe je voordeel met deze 10 super handige “Happy Organized” was-tips. Je kleding wassen was nog nooit zo eenvoudig.

  1. images-6Regel verschillende wasmanden in huis. Het wassen van de kleding begint met sorteren. Sorteer je vuile was gemakkelijk door verschillende wasmanden aan te schaffen ter grote van je wastrommel. Zelf heb ik een wasmand voor de 60 graden was (handdoeken, sokken en ondergoed) en de rest van de kleding gaat in de andere wasmand (deze sorteer ik vervolgens nog weer in een witte-, zwarte- en bonte was). Zo gaat sorteren vanzelf en kun je in één oogopslag zien welke kleur je op welk moment het beste kunt draaien.
  2. Stel voor oudere kinderen ‘de gouden wasregel’ in. Niets is zo irritant als op je handen en knieën door de slaapkamer van je kinderen kruipen om vuile was achter bedden en stoelen vandaan te halen. Stel daarom de gouden wasregel in, dat alleen vuile was die IN de wasmand ligt, wordt gewassen.
  3. Check na het opstaan eerst je wasmanden en zet zo nodig de wasmachine meteen aan. Heb je een gezin met meer kinderen en beoefenen jij en je gezinsleden veel sporten, dan zal je misschien enkele keren per dag of week de was moeten doen. Eventuele was achterstanden kun je in zo’n geval voorkomen door vlak na het opstaan je wasmanden te checken en zo nodig direct de wasmachine aan te zetten. Op die manier zit je er bovenop. Bovendien hou je zo voldoende tijd over om later op de dag een extra was te draaien. Of om s ‘avonds bij thuiskomst de was nog op te hangen, in de droger te stoppen, op te vouwen en/of op te bergen.
  4. Vouw elke ochtend eerst alle was weg. Ik haal s ‘morgens ook gelijk alle droge was van de waslijn af en vouw het op. Je kunt s’ochtends toch niet allemaal tegelijk in de douche, dus op de momenten dat je even moet wachten vouw ik vaak al even gauw de was weg. Het voordeel hiervan is dat je de was die uit de wasmachine komt, ook gelijk weer op kunt hangen. De spullen die gestreken moeten worden leg ik in een aparte mand, want ik strijk maar weinig kledingstukken en ik zet dus niet voor elk wissewasje de strijkplank in de kamer. Dit doe ik altijd één avond in de week.
  5. Ga pas een nieuwe lading kleding wassen als de vorige in de kast ligt. Spreek met jezelf af dat je pas een nieuwe lading kleding mag wassen, nadat je de vorige netjes in de kast hebt weggewerkt. Een goede stok achter de deur.
  6. Ruim je kleding- en linnenkast op zodat de schone was er goed in past. Wanneer je na het kleding wassen en drogen de schone was wil opbergen en ontdekt dat je kasten overvol zijn, doe je er goed aan deze op te ruimen. Zorg ervoor dat je kasten voor maximaal 75% gevuld zijn: zo passen alle schone kleren er probleemloos in en zorgt het opbergen van de schone was niet voor extra oponthoud.
  7. Witte was wit houden. Witte was wil nog weleens grauw worden. Doe er eens een Steradent tablet of een schep soda bij tijdens het wassen. Leg de tablet of de soda brok boven op de was in de wasmachine. Voer nu het gewone programma uit. De was wordt stralend schoon! Doe dit echter niet te vaak in verband met bleekmiddel in de Steradent. Je kunt dit ook doen bij het wassen van vitrage. Deze wordt weer mooi wit. Een voordeel van soda boven de Steradent is het feit dat dit ook heel goed is voor de machine, aangezien het de machine kalk vrij houdt.
  8. Frisse geur. Ruikt je wasmachine niet zo fris? Het ontkalken van de wasmachine helpt vaak tegen die geur. Doe een scheutje (schoonmaak) azijn in het wasmachine bakje en laat de wasmachine dan leeg op 90 graden draaien.
  9. Vetvlekken. Ik ben een echte knoeier met eten en vergeet met koken vaak een schort voor te doen, dus gebeurt het regelmatig dat ik een vetvlek op mijn kleren heb. Andere vriendinnen van mij zweren bij ossengal zeep of Marseille zeep, maar ik ben er achter gekomen dat er maar 1 middel is dat echt werkt en dat is afwasmiddel. Afwasmiddel ontvet namelijk. Ik leg altijd de kleding met vlek op de vloer van de douche en spuit afwasmiddel op de vlek. Vervolgens laat ik het een aantal uren intrekken, daarna was ik het kledingstuk op het normale programma en voilà, de vlek is weg.
  10. Help ik heb een papieren zakdoekje mee gewassen. Wie kent dat niet?! Vergeten een papieren zakdoekje uit je zak te halen en je broek nietsvermoedend in de was gestopt en mee gewassen. En dan zijn er de pluisjes op je wasgoed… Om deze pluisjes weer te laten verdwijnen, kun je de was met de pluisjes met een oude panty in de machine nog een keer spoelen. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken en blijven eraan vast kleven.mjaxmi00nwqxndeynzvkzdk5ndk4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *