Het wisselen van de zomer- naar de wintergarderobe.

Het wisselen van de zomer- naar de wintergarderobe? Hoe ruim ik mijn kledingkast op.

kast-opruimenDe zomer loopt ten einde en het wordt het weer tijd voor de herfst- en wintergarderobe. Tijd dus voor een grote opruimbeurt van de kledingkast. Het grote voordeel van opruimen is dat je daarna weer een goed overzicht hebt van wat er allemaal in je kast ligt/hangt, en wat je echt nog nodig hebt. Dat laatste is dan weer handig bij het shoppen.

Waar begin je bij het opruimen van je kledingkast.

Zorg dat je 4 verhuisdozen of klapkratten hebt, of maak 4 stapels op je bed. Schrijf op doos 1 de term WEG, op doos 2 de term HOUDEN, op doos 3 de term TWIJFEL en op doos 4 schrijf je VERKOPEN/WEGGEVEN. Als je voorbereiding klaar is kan het echte werk beginnen, maar niet voordat je een gezellig muziekje opgezet hebt. ♪♫♬

Haal alle kledingstukken een voor een uit de kast en bedenk per kledingstuk het volgende;

  1. Vind ik het leuk?

Nee; Weg ermee. Je kunt het weggeven aan een goed doel, of proberen te verkopen op bijv. Marktplaats of in een tweedehands winkel.

“Ik vind het niet weer leuk, maar het is altijd handig om te hebben”. Hoezo? Als je het niet meer mooi vind is de kans dat je het nog een keertje draagt ongeveer nul. Daarnaast neemt het ruimte in de kast in beslag die je ook voor nieuwe kleding kunt gebruiken.

  1. Is het vies/beschadigd?

Kijk of het nog te herstellen is en als het kledingstuk niet meer te redden is, is het tijd om afscheid te nemen.

“Ach niemand die het ziet…Het is gewoon een vlek.”

Als jij het ziet, ziet een ander het ook.

  1. Is de kleur vervaagd?

Ja? Neem afscheid

“Ik kan het thuis nog prima dragen.”

Het is prima om oude kleren voor in huis te bewaren, maar kies dan een of twee van deze outfits uit en doe de rest alsnog weg. Het heeft geen zin om 20 sets oude kleren te bewaren, dat neemt alleen maar kastruimte in. Het is tijd om ze te laten gaan.

  1. Is het vervormd, gescheurd of gerafeld?

Kijk of het gerepareerd kan worden.

“Ik laat het wel repareren, maar niet nu.”

Tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn. Als je niet de moeite wilt nemen om de kleding gelijk te laten repareren kan je het beter weggooien. Als je het nu niet doet, gebeurt het nooit.

  1. Past het nog?

Nee? Tijd om het weg te gooien.

“Ik pas er binnenkort wel weer in.”

Hou niet vast aan kleren waar je ooit heel blij mee was, maar die je nu gewoon niet meer past. Je trekt ze toch niet meer aan. En wat is leuker, als je 5 kilo bent afgevallen, dan jezelf te belonen met een nieuwe broek.

  1. Wanneer heb je de kleding voor het laatst gedragen?

Minder dan een jaar geleden!

Hoera je mag het houden. Het is in goede staat en je draagt het nog steeds. Waarschijnlijk draag je het nu zelfs meer, omdat je het weer terug kunt vinden in je overzichtelijke kledingkast.

Meer dan een jaar geleden!

Dit is echt kleding die in de TWIJFEL doos beland. Je draagt het niet meer, maar gelijk weggooien is ook een beetje overdreven. Het is nog een perfect kledingstuk, maar jij bent er nu niet voor in de mood. Ik ben er geen voorstander van, maar je zou de TWIJFEL doos altijd een tijdje op zolder kunnen zetten, je kan dan na een half jaar alsnog besluiten wat je er mee gaat doen.

De kast is leeg. Een goed moment om de kast even flink schoon te maken. Daarna kan het inruimen beginnen, het leukere werk.

Het inruimen van je kledingkast.

Stel jouw kledingkast voor als een winkeltje. Berg de kleding uit de ‘HOUDEN’ doos per onderdeel op. Broeken bij broeken, vesten bij vesten…EN misschien ook wel op kleur. Zwarte vestjes bij elkaar, geprinte tops op één stapel. Strijk de gekreukelde kledingstukken eerst even voordat ze weer terug de kast in gaan.

Ik zelf hou ervan om zoveel mogelijk kleding op hangers te hangen, die koop ik dan ook voor weinig geld bij “de Action”. Maar dat is geheel afhankelijk van de kast die je hebt. Ik ben gezegend met een grote hangkast.

Het opruimen.

De kleding die je wegdoet kan je naar de kringloopwinkel brengen, in een kledingcontainer van “het Leger de Heils” stoppen of er een ander goed doel mee steunen. Ik zelf hou er ook altijd heel erg van om, vooral kinderkleding, weg te geven aan vriendinnen die er op hun beurt hun kinderen weer mee kunnen kleden. Verkopen van kleding kan natuurlijk ook altijd. Maar bedenk dan wel dat dit relatief veel tijd kost (foto’s maken, op internet zetten, steeds naar het postkantoor fietsen….) en relatief weinig geld oplevert.

 

Heb jij nog een ‘gouden’ opruimtip? Deel hem hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *