Opruimen in de laatste levensfase

Opruimen in de laatste levensfase

We denken er waarschijnlijk niet heel vaak over na, maar wat laat je na als je er niet meer bent. Ons hele leven verzamelen we spullen om ons heen, vaak ook spullen met een emotionele waarde.

Ik herken deze verzameldwang ook bij de klanten waar ik als professional organizer kom. Veel van mijn klanten verzamelen ook spullen om zich heen. Spullen die voor een anderen misschien waardeloos zijn maar voor hen van emotionele waarde zijn. Je kunt dus ook nooit zomaar uitroepen; ‘Wat een troep’……. Het omgaan met spullen van een ander vraagt een respectvolle houding.

Toch beluister ik vooral bij ouderen vaak de angst dat er na hun sterven niet zorgvuldig met hun waardevolle spullen om wordt gegaan. Het kom dan ook regelmatig voor dat men mij in huurt om samen met mij alvast een begin te maken met het opruimen en organiseren van het huis.  De angst dat er na het sterven een grote container voor de deur komt te staan waar alle spullen in gegooid worden is groot. En waarschijnlijk is deze angst niet geheel onterecht.

Hopelijk duurt het nog heel lang, maar in tussentijd kan het je veel rust geven als je huis op orde is.

Ik kan u daarbij helpen. Samen gaan we door alle spullen heen en bepalen wat er met die spullen moet gebeuren. Voor echte waardevolle spullen ga ik samen met u op zoek naar een passende oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van een veilinghuis of antiekhandelaar.

Lees hier het artikel uit de NRC; Laat het opruimen  niet aan je nabestaanden over.

Contact: info@happy-organized.nl

Mobiel:06-44011692