Een schoon huis zonder strak schoonmaakschema.

Een schoon huishouden zonder strak schoonmaakschema.

Deze week handige tips voor wie niet houdt van deze strakke schema’s.

1. Kies een vast moment uit.

Een schoonmaakschema is natuurlijk een goede manier om gestructureerd te werk te gaan, maar ook zonder schema kan je een bepaalde structuur in je huishouden aanbrengen. Bijvoorbeeld door een vast moment in te plannen om schoon te maken of om een bepaalde volgorde van huishoudelijke taken altijd aan te houden. Zo heb je geen schema nodig, maar blijf je toch met een bepaalde structuur werken.

2. Ga aan de slag – ruim direct alles op.

Een schema zorgt ervoor dat je aan het werk blijft en bepaalde taken niet vergeet. Dat is natuurlijk heel positief, maar voor sommigen voelt een schema teveel als een last op zijn of haar schouders.

Wil je dus zonder schema met het huishouden aan de slag, probeer dan zo veel mogelijk huishoudelijke taken direct te doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je direct het speelgoed opruimt wat rondslingert als het je opvalt, je meteen met een doekje over de wastafel gaat als deze vies is en direct de vuile was in de machine doet als de wasmand vol is.

3. Zet alle taken op papier en streep deze af.

Een schema houdt in dat bepaalde huishoudelijke klusjes op een bepaald moment gedaan worden door een aangewezen persoon. Als je daar van af wilt stappen kun je een andere -gestructureerde- manier gebruiken, namelijk door per week of maand een lijst te maken met alle klussen die gedaan moeten worden. Zodra jij of een mede huisgenoot een bepaald klusje gedaan heeft wordt de klus afgestreept, waardoor iedereen weet dat deze taak is voldaan.

Deze manier van het huishouden doen is minder ‘streng’ en laat iedereen vrij om een klusje op zijn of haar moment te doen. Zijn op zondag (of een andere gestelde deadline) de huishoudelijke klussen niet gedaan, dan moet iedereen de handen uit de mouwen steken en aan de slag. Zo blijft er geen achterstallig werk over en blijft je huis schoon en opgeruimd.

Geen schoonmaakschema

4. Laat de touwtjes af en toe vieren.

Hoewel jouw huishouden, net als dat van mij trouwens, minder gestructureerd is, hoeft dat niet te betekenen dat je alle vormen van een dergelijk huishoudelijk schema af moet wenden. Soms kan het enorm helpen om je vast te houden aan een schema, zonder daar te strak aan vast te houden.

Hoewel het schema je aanraadt om maandag te stofzuigen en donderdag de was te doen, bepaal je natuurlijk uiteindelijk zelf of jij deze taak op dat moment wilt uitvoeren. Probeer dus te kijken of er ook schema’s bestaan die voor jou wél werken of probeer enkel de nuttigheid uit een schema te halen zonder dit als een enorme druk te voelen.

5. Structuur vinden.

Een schema, daar wil je niet aan en je bent nou eenmaal niet gestructureerd. Wat dan? Dan moet je ervoor zorgen dat je een bepaalde structuur vindt die voor jou wel werkt! Probeer te ontdekken wat werkt en pas daar jouw eigen schoonmaakgedrag op aan. Probeer een tijdje de aftekenlijst, het schema of laat de taken de vrije loop. Op een gegeven moment krijg je een bepaalde routine (zie tip 1) en als je dat vasthoudt kan het niet misgaan.

Bovenstaande tekst is overgenomen van de website www.stofzuigerzen.nl een leuke website met veel interessante huishoudelijke tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *