Timemanagement

Wat is Time management?

Een tijd geleden was er een bevriende collega-organizer bij mij op bezoek. We hebben een aantal klussen samen gedaan en van daar uit een maandelijks contactmoment afgesproken, ook wel collegiaal-overleg genoemd. Dit is voor ons een mooie gelegenheid om elkaar eens te spreken en over en weer onze ervaringen uit het werkveld uit te wisselen. Zo ook die ochtend. Al bij de koffie zei ze; ‘ik heb straks iets heel leuks voor je’. Nou daar was ik wel benieuwd naar natuurlijk. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit; ze was gevraagd om voor een grote groep vrouwen op een soort van lady’s day een workshop te geven over opruimen, en zeg ze; ik heb tegelijk geregeld dat jij ook een workshop mag geven over timemanagement. Zo, daar was ik wel even stil van. Ik had toen namelijk nog nooit een workshop gegeven en timemanagement was ook niet mijn sterkste kant. Maar nee zeggen was natuurlijk ook geen optie. DUS…..

Ik ben maar eens in de wereld van het timemanagement gedoken, en wat valt daar veel over te zeggen.

  • Time Management is een systeem van principes, gewoonten, vaardigheden, instrumenten en technieken die samen ervoor zorgen dat je meer gedaan krijgt in de tijd die je hebt, met als doel de kwaliteit van werk en leven te verhogen.
  • Timemanagement betekent overzicht creëren en je werk met rust kunnen doen.
  • Die zaken die echt belangrijk zijn, ruimte geven in je tijdsbesteding (Covey)

Zo maar een aantal definities. Voor mij heeft timemanagement alles te maken met prioriteiten stellen, nadenken over de vraag ‘ waar wil ik mijn tijd aan besteden’, en wat houd mij af van mijn doel.

Timemanagement is; to-do-lijstjes maken, overzicht creëren in je dagelijkse bezigheden zowel thuis als op het werk, en op het moment dat je dat helder hebt dan kan je gaan werken met een weekplanning.Timemanagement is tegelijk heel veel. Wat voor de een heel goed werkt (bijv. lijstjes maken) werkt voor een ander weer heel verstikkend. Artikelen over timemanagement spreken elkaar ook vaak weer tegen. Het is dus echt raadzaam om hier je eigen weg in te vinden.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf aan het roer van je eigen leven staat. Door voor jezelf vast te stellen wat voor jou prioriteit heeft, wordt het je duidelijk welke taken eerst gedaan moeten worden en welke kunnen wachten. En daardoor krijg je dus controle! Je zit zelf achter het stuur van je auto en bent geen bijrijder meer. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is, want dat bepaalt mede welke keuzes je maakt.

Ben jij ook zo benieuwd wat voor soort workshop timemanagement het geworden is? Het heeft even geduurd voordat ik me helemaal comfortabel voelde met het onderwerp, maar inmiddels kan ik je er wel het een en ander over vertellen.

Wil jij ook graag deelnemer zijn van een workshop timemanagement of wil je graag dat ik bij jou kom praten. Neem dan gerust contact met me op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *