Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak.huishoudcoach

Velen van ons zullen het nog wel kennen; “de Voorjaarsschoonmaak”. Onze moeders, maar vooral onze oma’s konden er druk mee zijn. Terwijl alle deuren en ramen in het huis openstonden, werden alle spullen van hun plaats gehaald en schoongemaakt, inclusief gordijnen, vitrages, vloerkleden en matrassen. Alles kreeg een grote beurt. Tegenwoordig kennen we het niet meer op deze manier. Velen van ons zullen er ook geen tijd meer voor hebben. Echter ik betrap mijzelf er wel op dat ik er behoefte aan heb om de muffe winter achter me te laten en zin heb om een frisse wind door het huis te laten waaien. Ik wil een aantal tips met je delen om je huis weer voorjaarsproof te maken.

Relax.

Voordat je nu in de stress schiet van alle taken die op je wachten….relax! Je hoeft niet alles in 1 dag te doen, je kunt er ook voor kiezen om elke keer een ruimte in je huis onder handen te nemen. Plan gewoon een aantal dagen in je agenda vrij voor de schoonmaak en verdeel de ruimtes over de beschikbare dagen. Neem de tijd en werk altijd van boven naar beneden.

Werk per ruimte.

Zo voorkom je dat spullen nog door het hele huis blijven slingeren en niet opgeruimd zijn aan het einde van de voorjaarsschoonmaak. Begin boven met de slaapkamers. Werk kamer voor kamer de volgende klussen af;

  • Ga met een grote vuilniszak de kamer in en gooi alles erin wat direct weg kan.
  • Haal de kledingkast leeg en maak stapels; winter, zomer, wegbrengen naar de kringloopwinkel/goed doel, gooi alle kleding die stuk is gewoon weg. Kleding die niet meer lekker zit, gewoon weg doen, want de kans dat je het nog weer aan doet is klein.
  • Breng de kleding weg die weg kan. Doe het direct, want van uitstel komt vaak afstel.
  • Sop de kledingkast uit en berg winterkleding zoveel mogelijk achterin/bovenin op en zomerkleding vooraan.
  • Ga met een ragebol langs muren, hoeken en plafonds.
  • Lap de ramen.
  • Neem de deuren af met een vochtige doek.
  • Maak de kamers schoon met een vochtige doek. Werk altijd met de klok mee, zo sla je niks over.
  • Stofzuig en dweil de vloer.
  • Sluit de deur en vertel iedereen in je huis dat die kamer al schoon is en dat je dat graag zo wilt houden.

Berg je papieren op.

Als je postbakjes en opbergbakjes van je thuisadministratie uitpuilen dan is het nu de tijd om die vakjes uit te zoeken. Kies bij elk papier bewust of je het wilt bewaren, of je er nog iets mee moet doen (betalen bijv.) of dat je het papier later nog eens door wilt lezen. Alles wat op je doen-stapel ligt doe je direct, daarna ruim je de bewaar-stapel op in de daarvoor bestemde orders of hangmappen. Het lezen-stapeltje neem je ‘s avonds bij de koffie nog eens even rustig door, waarna je ook hier een keuze voor maakt. Bewaren of doen. Gooi alle papieren die weg kunnen in de oud papierbak.

Kapotte of onbruikbare spullen.
Vuilniszak

Check direct per ruimte of spullen kapot zijn. Ga je ze nog gebruiken, kunnen ze nog gemaakt worden? Nee, dan hup de deur uit. Kom je spullen tegen die eigenlijk niemand in je huis meer gebruikt, hup ook de deur uit.

Frisse wind.

Gordijnen hoeven echt niet elk jaar uitgewassen te worden, maar hang ze eens heerlijk een dagje buiten als de zon schijnt. Ze ruiken aan het einde van de dag weer fris, en als je ze even goed uitklopt is ook gelijk alle stof eruit. Ditzelfde doe ik altijd met alle winterdekbedden, even een dagje in de zon over de waslijn en goed uitkloppen.

Wat doe je met de overtollige spullen.

Niet voor niets zijn er in het voorjaar op veel plaatsen rommelmarkten. Laat je kinderen hun overtollige speelgoed op de rommelmarkt of koningsdagvrijmarkt verkopen. Voor de te klein geworden kleding weet je misschien een gezin bij jou in de buurt die je met deze kleding blij kunt maken. Oude boeken en tijdschriften kan je vaak bij de kringloop inleveren. Ook op marktplaats kun je veel spullen gratis te koop aanbieden. Opruimen is makkelijker als je weet dat jou spullen bij een ander nog goed tot zijn recht komen.

En als laatste……..

Als alles opgeruimd en uitgezocht is, afgesopt en schoon is. Dan is het tijd om jezelf eens lekker te verwennen. Koop een gezellig bosje bloemen, neem iets lekkers bij de thee, steek een geurkaasje aan. En lekker met de voetjes omhoog. Want je mag ook even genieten van al het werk wat je verzet hebt.lichtpuntje7

Succes met de voorjaarsschoonmaak!

Voor dit artikel heb ik een aantal berichten van het internet geraadpleegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *